Med podolžnim 
sončnim gričevjem 

srednjih 
Slovenskih goric – 
Občina Destrnik

Občina Destrnik se razprostira med podolžnim sončnim gričevjem srednjih Slovenskih goric, med katerimi nekateri hrbti dosegajo višino okoli 400 m (Ojstrovec pri Destrniku 378 m) in plitvih in dolgih dolinah, ki so jih vrezali pritoki Pesnice na eni in Rogoznice na drugi strani le nekaj kilometrov iz Ptuja. Bogatijo jo neokrnjena narava ter drugi dokazi naravne in kulturne dediščine. Ponaša se s svojo značilno veduto, ki jo krasijo šola, športna dvorana, zdravstveni dom, Volkmerjev dom kulture in cerkev. Občino sestavlja 17 vasi: Desenci, Destrnik, Dolič, Drstelja, Gomila, Gomilci, Janežovci, Janežovski Vrh, Jiršovci, Ločki Vrh, Levanjci, Placar, Strmec pri Destrniku, Svetinci, Vintarovci, Zasadi in Zg. Velovlek. Naselja segajo od Pesniške doline preko grebenov v Rogozniško dolino.

Prebivalci

Po podatkih iz Statističnega urada iz leta 2010 šteje Občina Destrnik 2650 prebivalcev. Na kvadratnem kilometru površine občine živi povprečno 77 prebivalcev; torej je gostota naseljenosti manjša kot v celotni državi (101 prebivalec na km2).

Skladno z naravnimi značilnostmi občine so svoj značaj oblikovali tudi prebivalci občine. K značaju prebivalcev je veliko pripomogla peščeno-ilovnata prst, ki jim je v preteklih letih nemalokrat dala skromne pridelke. To jih je oblikovalo v ljudi, navajene trdega dela in skromnosti. Destrničani so zelo ponosni ljudje, navezani na svoj dom in na svoje korenine. Ravno ta ponos, skromnost in marljivost so marsikaterega domačina odpeljali v širni svet, kamor so šli iskat boljše življenje. A tudi tam so vedno s ponosom rekli, da so iz »Vrbana« in da so »Vrbenčani«.

Sosednje občine

Občina Destrnik ima 5 sosednjih občin, to so Mestna Občina Ptuj, Juršinci, Sveti Andraž v Slovenskih Goricah, Trnovska Vas in Lenart.

Grb

Osnovna oblika grba je oblika ščita, s polkrožnima izrezoma na levi in desni strani. Zgornji rob ščita je izbočen. Spodnji del grba je zelene barve, zgornji del rumene. Obroba, ki ni obvezna, je rumene barve. Vodilni barvi grba sta rumena (zlata) in zelena, strehe na veduti so rdeče, stene stavb so bele.

Zastava

Oblika zastave je v razmerju 1 : 2,5. Po dolžini je razdeljena na dve enaki polji. Zgornje polje je rumene barve, spodnje pa zelene. Na koncu prve petine zastave je grb občine, ki je visok 35% širine zastave. Poravnan je na navidezno črto, ki loči prvo in drugo petino zastave.

Procesne barve grba in zastave: rumena HKS 3, zelena HKS 65, rdeča HKS 13

POIŠČITE NAS

Razvojno informacijski center Destrnik

TIC Destrnik

Janežovski Vrh 42

2253 Destrnik

KONTAKTIRAJTE NAS

Telefon: 064 257 928

E-pošta:

DELOVNI ČAS

Ponedeljek, Torek, Četrtek, Petek:
8:00 – 16:00

Sreda:
8:00 – 12:00, 13:00 – 18:00

Sobota, nedelja in prazniki: zaprto