REZERVIRAJ SVOJE KOLO!

KOLESARSKA POT

Projekt 2009: “S kolesi ob Dravi in po Slovenskih goricah” (LAS 8)

Društvo bogastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih goricah pokriva območje devetih občin Spodnjega Podravja (Destrnik, Dornava, Hajdina, Juršinci, Kidričevo, Markovci, Ptuj, Trnovska vas in Sveti Andraž v Slovenskih goricah).

V letu 2009 se je začel izvajati skupni projekt za vseh devet občin »S kolesi ob Dravi in po Slovenskih goricah«, katerega namen je s kolesarsko potjo povezati tri naravne enote Spodnjega Podravja, Dravsko in Ptujsko polje ter Slovenske gorice. Kolesarji lahko ob poti spoznavajo bogato kulturno in naravno dediščine območja ter doživijo raznovrstno kulinarično in vinsko ponudbo. Posebnost pokrajine so kakovostna vina, prvovrstne mesne, krušne in sadjarske dobrote ter tradicionalne šega in navade, ki so povezane s prazniki in lokalnimi prireditvami.

KOLESARSKA POT

Dolga kolesarska pot

Relacija: Janežovci – Placar – Mestni Vrh – Grajenščak – Gomila – Jiršovci – Trnovski Vrh – Ločki Vrh – Svetinci – Desenci – Levanjci – Dolič – Janežovski Vrh – Zg. Velovlek – Kicar – Nova vas – Placar – Janežovci

Začetek poti je v Janežovcih pri bivši opekarni (Ciglenci) ali pri baru Črni gad. Zavijete v smeri proti Ptuju. Po kilometru vožnje je na desni pizzerija Pri Mici. Nekaj sto metrov naprej zavijete desno in nadaljujete mimo cvetličarstva Marinič. Malo naprej je možen postanek Pri omi. V ovinku, kjer stoji Sevrova kapela, zavijte desno. Vzpenjati se začnete proti cesti Ptuj–Mestni Vrh–Grajenščak. Po tej poti boste prevozili kar nekaj kilometrov. Na Drstelji se lahko odločite za postanek pri Okrepčevalnici Turizem na vasi ali kar nadaljujete pot proti Grajenščaku. Pri Gajserovi kapeli zapeljete naravnost na makadamsko cesto, ki približno 2 kilometra poteka skozi gozd. Priporočamo postanek pri križu na Gomili, saj je tam izredno lepa razgledna točka. Od tu naprej se cesta spušča proti Gomili, kjer se lahko posladkate pri Majdi Čeh. Pot se spušča proti Rogozniški dolini. V križišču zavijete desno in po nekaj metrih pri pozdravni tabli Jiršovci zavijete levo. Prečkali boste potok Rogoznica. Tu je nekoč deloval tudi mlin. Nadaljujete pot navkreber in na levi strani opazite leseno smučarsko skakalnico. Tukaj imate dve možnosti. Lahko nadaljujete pot proti razgledni točki ali pa se podate do kmetije Lovrec, kjer se lahko okrepčate, pozneje pa pot nadaljujete proti razgledni točki. Pot vas vodi mimo Slomškove kapele. Tukaj vas usmerjevalna tabla napoti desno. Pot vodi skozi gozd, ki mu pravimo Lisičjak. Pod pokopališčem zavijete desno proti Ločkemu Vrhu, lahko pa se povzpnete še na pokopališče in si ogledate spominsko obeležje. V Ločkem Vrhu vozite mimo Kosove kapele. Pot nadaljujete po klancu navzdol. Vmes lahko zvijete do Pukšičeve domačije, kjer je znamenje v spomin na grofe Sekelje. Ko prispete v Ločič, zavijete desno proti Ptuju. V križišču v Svetincih zavijete proti Levanjcem. Ko prispete v Desence, opazite na desni strani ceste gasilski dom in kužno znamenje. Pot nadaljujete proti Levanjcem. V križišču zavijete desno in pot se začne kmalu vzpenjati. Ko prispete v Dolič, vas usmerjevalna tabla kmalu usmeri v hrib, nato se spustite do turistične kmetije Furman. Tukaj nadaljujete pot naravnost proti Zgornjemu Velovleku. Pot vodi mimo Veršičeve kapele skozi gozd. Če zavijete levo, prispete do ribnikov pri Štarklu v Zgornjem Velovleku. Pot nadaljujete proti Novi vasi, prispete na regionalno cesto Ptuj–Lenart in tukaj zavijete desno proti Destrniku. Na poti vas bo spremljal lep pogled na veduto Destrnika. V Placarju je na desni strani Kukovčeva kapela. Še nekaj vožnje in zopet ste v Janežovcih, kjer ste pot tudi začeli.

KOLESARSKA POT

Kratka kolesarska pot

Relacija: Janežovci – Vintarovci – Destrnik- Janežovski Vrh – Janežovci

Začetek poti je pri bivši opekarni Janežovci (Ciglenci) ali pri baru Črni gad. Kolesariti začnete v smeri proti Voličini. Med njivami ob poti vidite na desni vaško kapelo, malo naprej je na levi lovski dom Drstelja, kjer imajo oboro za divjad. Po 2 km kolesarjenja zavijete desno proti Vintarovcem. Pot vodi v smeri proti gozdu, kjer se začne vzpenjati. Ob poti stoji Čehova kapela. Na 5. kilometeru prispete do križišča, kjer je tudi meja z občino Trnovska vas. Pot nadaljujete proti Destrniku. Ko prispete do pokopališča, lahko postanete za ogled spominskega obeležja, posvečenega spominu na žrtve prve in druge svetovne vojne ter povojnih pobojev, ali nadaljujete pot mimo pokopališča do Ojstrovca, na nadmorski višini 380 m. Na tabli je napis »Popotnik postoj in poglej ter si Slovenske gorice oglej.« Malo naprej stoji vodohran, s katerega je čudovit razgled na Pesniško dolino. Nasproti vodohrana je okrepčevalnica Grozl. Od tu naprej se cesta rahlo spušča proti osrednjemu delu občine. Ob poti stoji Pukšičeva kapela in zatem še Viničarija Destrnik, kjer si lahko ogledate multivizijo. Le nekaj metrov od nje se nahajajo Zdravstveni center Destrnik, turistični in gasilski dom. Pot nadaljujete mimo tenis igrišča Šteger in občinske stavbe, na kateri je nameščena turistično-informacijska tabla. Nekaj metrov naprej je cerkev sv. Urbana in potem stavba Osnovne šole Destrnik- Trnovska vas, v sklopu katere je tudi telovadnica, pod njo pa večnamensko igrišče ter igrišče z umetno travo. Zraven šole stoji Volkmerjev dom kulture, pred njim pa fontana. Tudi s te točke je lep razgled daleč naokoli. Pot nadaljujete s spustom mimo Čuševe kapele. Na Terglavčnikovem ovinku zapeljite z glavne na stransko cesto naravnost v majhen klanec. Pot vodi mimo Brumnove kapele. Sledi vožnja po strmem klancu navzdol, nato zavijete desno in pot po nekaj metrih nadaljujete po makadamski poti proti glavni cesti. Na glavni cesti zavijete levo in pot po slabem kilometru končate tam, kjer ste jo začeli.

IZLET

Enodnevni izlet po občini Destrnik

Od kjerkoli prispete v Občino Destrnik vas že na daleč pozdravlja veduta, ki jo krasijo: šola, telovadnica, Volkmerjev dom kulture in cerkev. Po predhodnem dogovoru si lahko stavbe ogledate tudi v notranjosti. Šola je bila dograjena leta 1998 in je dobila priznanje kot energetsko varčna šola. Sodobno je opremljen tudi Volkmerjev dom kulture.

Zanimiva je farna cerkev Sv. Urbana, ki vam jo razkaže domači župnik. S 34 m visokim zvonikom je dobro vidna iz 16-ih vasi domače župnije. V središču občine se nahaja občinska stavba, kjer zraven občinske uprave delujejo še Pošta Destrnik, Informacijska pisarna Upravne enote Ptuj in Policijska pisarna.

Le nekaj metrov vstran se nahaja Zdravstveni center Destrnik, kjer delujejo splošna ambulanta, zobozdravstvena ambulanta, lekarna in fizioterapija.

Ob zdravstvenem centru sta gasilski in turistični dom. Člani Turističnega društva Destrnik lahko pripravijo gibanice in krapce iz krušne peči in vam prikažejo stari običaj pridelovanja »od lanu do platna«. V Viničariji je možna degustacija vin in ogled multivizije «Od trte do vina nekoč in danes«. Skozi film je predstavljeno življenje in delo viničarja in njegove družine.

Na najvišjem vrhu – Ojstrovcu, 380 m, je zapisano »Popotnik postoj in poglej ter si Slovenske gorice oglej«. Od tod je namreč čudovit pogled na Rogozniško in Pesniško dolino ter okoliško hribovje, ki ga nikakor ne smete zamuditi. Na turistični kmetiji Lovrec, okrepčevalnici »Turizem na vasi Lacko« ali »Pri Omi« potešite lakoto in žejo. Po dogovoru možna degustacija vin.

Možen je tudi ogled pri kakem izdelovalcu domače obrti (izdelava Mickinih rož, izdelava unikatne keramike, nakita iz lesa…).

Informacije: Občina Destrnik, tel.:027619250.

Skozi občino vas lahko popelje lokalni turistični vodnik!

Park prostoživečih živali

V naselju Vintarovci na domačiji družine Horvat, se nahaja park prostoživečih živali, katerega cilj je javnosti predstaviti skrb za ogrožene živalske vrste.

Aleksander Horvat, ki se z živalmi ljubiteljsko ukvarja že dve desetletji je na treh hektarjih posestva uredil park, kjer je svoj dom dobilo več kot 80 vrst živali, pretežno ptic, ki večinoma veljajo za ogrožene ali jih v naravi sploh ni več.

Park prostoživečih živali ponuja zanimivosti za družine z otroki, šolarje, dijake, študente in osebe s posebnimi potrebami, namenjen pa je predvsem izobraževanju, informiranju, osveščanju ter skrbi za ogrožene živalske vrste, ki jih obiskovalec parka lahko spozna v živo.

POIŠČITE NAS

Razvojno informacijski center Destrnik

TIC Destrnik

Janežovski Vrh 42

2253 Destrnik

KONTAKTIRAJTE NAS

Telefon: 064 257 928

E-pošta:

DELOVNI ČAS

Ponedeljek, Torek, Četrtek, Petek:
8:00 – 16:00

Sreda:
8:00 – 12:00, 13:00 – 18:00

Sobota, nedelja in prazniki: zaprto